Förälder & föreningen
När ditt barn blivit antaget och ni har accepterat platsen hos oss kommer båda föräldrarna, eller vårdnadshavarna, att väljas in som medlemmar i Trollstugans Föräldrakooperativs Ekonomiska Förening.
Föräldrarna får en unik möjlighet att:
- påverka och delta i verksamheten
- få insyn i sitt barns vardag
- lära känna sitt barns nya vänner och deras familjer
Av dig som förälder förväntas att:
- du närvarar och deltar i medlemsmöten och årsmöte
- du arbetar i verksamheten, så kallat turtagande (ca: 5 pass á 3-4 timmar per termin/familj)
- du deltar vid ute- respektive innestäd, en gång per termin
- du är engagerad i någon av våra ansvarsgrupper (fixar-, antagnings- och marknadsförings-, engagemangs-, kommunikations- eller matgrupp)
- om du blir tillfrågad antar du ett styrelseuppdrag någon gång under barnets förskoletid.
Vi gör också mycket annat roligt tillsammans och föreningen arrangerar diverse frivilliga sociala aktiviteter som till exempel:
- gemensam kick-off vid höstterminens start
- luciafirande för hela familjen, släkt och vänner
- fester och utflykter
För barnets vistelse betalas förskoleavgift som är 10% lägre än kommunens taxor. Förskolans verksamhet finansieras av kommunala bidrag.
Verksamhet och pedagogik
Föräldrakooperativet Trollstugan är ett väl fungerande föräldrakooperativ som snart funnits i 30 år. Vi följer skollagen och arbetar efter läroplanen. Varje år arbetar vi också fram nya mål till vår egen arbetsplan den utarbetas så att den passar just den barngrupp vi har för tillfället. Det är personal som styr och leder det pedagogiska arbetet.
Hos oss lägger vi stort fokus på värdegrundsarbetet. Att vara närvarande och lyhörda pedagoger är ett MÅSTE hos oss. Vi vill att barnen ska utvecklas till omsorgsfulla och omtänksamma individer vilket de får med sig genom att bli sedda, bekräftade och lyssnade till. Att känna sig välkommen och trygg ser vi som en förutsättning för att utvecklas och lära.
En vanlig dag på Trollstugan
- Frukost 7:00-8:00
- Samling 9:00
- Utelek/planerad aktivitet
- Lunch 11:15-12:00
- Läs och sovvila
- Planerad eller fri aktivitet
- Mellanmål 14:00-14.30
- Utelek
Lek är viktigt och utvecklande. Barnen tränar sin självständighet, problemlösning, utvecklar sin förmåga att samarbeta och får en chans att bearbeta händelser och upplevelser. Vi vill ge leken utrymme både utomhus och inomhus.
Språk Barnen ges möjlighet att utveckla sitt språk för att kunna kommunicera, lösa problem och konflikter och uttrycka sina tankar och åsikter. Det tränar vi bland annat genom sång, musik, rim och ramsor som utvecklar språket på ett lustfyllt sätt. Vi vill också väcka barnens intresse för det skrivna språket detta sker bland annat genom att läsa böcker och att kontinuerligt besöka Kulturcentrum och biblioteket.
Matematik och teknik Vi vill synliggöra och använda matematik och teknik i vardagliga och meningsfulla sammanhang så att grunden för ett livslångt lärande läggs. Matematik är inte bara siffror och räknande utan i lika hög grad sådant som att urskilja och benämna likheter/olikheter, upptäcka mönster, uppskatta mängd och avstånd. I allt vi gör från att pussla, bygga, skapa med lera, använda bestick, påklädningens många moment och mycket mer använder vi olika tekniker.
Natur och miljö Vår förskolegård är en rolig och stimulerande plats med bland annat lekstuga, gungor, rutschkana och cyklar. Vi har nära till skogen som vi ofta besöker. Med de äldsta barnen har vi regelbundna utflykter till platser runtomkring Sandviken, exempelvis Högbo eller Kungsgården.
Inskolningen är en viktig period för både barn och föräldrar. Första dagen gör ansvarig pedagog hembesök i barnets hemmiljö för att lära känna barnet och familjen lite bättre. Därefter påbörjas en föräldraaktiv inskolningen där du som förälder är med under dagarna tills det är dags att börja lämna över. Detta följs upp av ett inskolningssamtal.
Huset och gården
Trollstugan har trevliga och väl anpassade lokaler för förskolans verksamhet, köket är husets kärna och här finns eget tillagningskök och matplatser runt köksborden.
Varje avdelning på Trollstugan har tillgång till ett stort samlingsrum samt ett antal mindre rum som är inredda för förskolans olika verksamheter. Rummen anpassas kontinuerligt utifrån barngruppernas behov och intressen.
Den lummiga trädgården används flitigt och är indelad i tre avskilda gårdar – En stor gemensam gård och två lite mindre varav en är anpassad för de minsta barnen och en är anpassad för de stora barnen.
I trädgården finns fruktträd, bärbuskar och trädgårdsland som används i den pedagogiska verksamheten. Det finns också stort utrymme för fri lek, asfalterade vägar för cykling och bollspel, gungor och sandlådor samt en stor rutschkana. På vintern kan barnen åka pulka eller madrass på en liten kulle. Det finns även bord och bänkar, så att alla kan äta utomhus.
Föreningen hyr lokalerna av det kommunala fastighetsbolaget Sandvikenhus. Föräldrarna och hyresvärden delar ansvaret för lokalerna och utomhusmiljön.
Bland annat sköter Sandvikenhus snöskottning och större reparationer i lokalen, medan föräldrarna sköter mindre omfattande service som till exempel inoljning av träramper och uteplats samt löv- och gräskrattning. Föräldrarna, tillsammans med personalen, ansvarar för all inredning och allt pedagogiskt material. Städning ligger främst på personalens ansvar, men föräldrarna genomför en storstädning varje termin.